Coroczną tradycją naszej szkoły jest wspólne zdobienie pierników w okresie przedświątecznym, które odbędzie się w dniach: 16 – 18.12.24 r. 🎁
Tymczasem, dla wszystkich miłośników domowych wypieków, przypominamy nasz szkolny przepis na pierniki – prosty, sprawdzony i przepyszny:
⬇️
Składniki (50–60 sztuk):
– 1/4 szklanki miodu,
– 80 g masła,
– 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru,
– 1 jajko,
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 1,5–2 łyżki przyprawy korzennej do piernika,
– opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor).
Sposób przygotowania:
1️⃣ Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić.
2️⃣ Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksować. Jeśli będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
3️⃣ Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu).
4️⃣Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5️⃣ Piec w temperaturze 170–180°C przez około 8–10 minut. Uważać, by nie przypiec za mocno – będą kruche z posmakiem goryczy.
6️⃣ Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Czekamy na Was w grudniu – do zobaczenia przy piernikowych stołach! 🧑🍳✨